divendres, 13 de maig del 2011

Entrevista a en Quim Arrufat, candidat de la CUP per Vilanova i la Geltrú

En Quim Arrufat és l'únic regidor de la CUP a Vilanova i la Geltrú, va ocupar aquest càrrec l'any 2009, en substitució d'Eduard Pinilla. No arriva als 30 anys. Té clares les seves idees i no cobre res per ser regidor. La CUP Garraf es presenta per primera vagada a Sitges,a Vilanova per segon cop i a Sant Pere, on formen part d'UM9, que té 4 regidors i en tingué 5 al 2003.

 La CUP ha crescut molt a Vilanova, al Garraf i a tot Catalunya, vostés són independentistes, però no parlen de l'independència de Catalunya, si no de tots el Països Catalans, això és molt més complicat, perquè?
Defensem d’entrada que els catalans som una nació, no que les quatre províncies que conformen la Comunitat Autònoma de Catalunya són una nació. Demanem, per tant, l’autodeterminació per a la nació catalana. És més complicat, per això no rebutjarem que els territoris sota administració de la Generalitat de Catalunya segueixon ritmes polítics diferents a la resta de la nació. Pero d’altra banda, ningú ha dit mai que les coses es reivindiquin perquè siguin fàcils. Entenem que si som nosaltres els primers que renunciem a treballar amb tots els catalans, ja tenim una primera batalla perduda en el camí cap a la plena llibertat nacional.

Vosaltres heu decidit no ficar cartells grans als fanals com la resta de partits, si no, que heu obtat per uns de més modestos. No creieu que hauria estat més convenient ficar cartells als fanals que us pertocaven, encara que els pagéssiu vosaltres?
Em podria fer 5 cèntims del seu equip, de la seua gent, dels candidats a les regidories,...?
Vosté, en cas d'arrivar a l'Ajuntament quina mesura seria la primera en prendre o quina moció presentaria.
La CUP està formada per gent implicada i compromesa amb entitats i organitzacions socials i polítiques de la vila. Gent formada i preparada per assumir responsabilitats, com ja assumim en altres àmbits de la vida col•lectiva del municipi. La nostra aposta per aquestes eleccions és créixer en vots i representació, i ser decisius en la governabilitat del municipi, factor que ens permetria incidir en l’agenda política del nou govern, en els aspectes més destacats que defensem com a formació política i que estem explicant en la campanya: canvi en urbanisme, mesures democratitzadores del consistori, avenç en polítiques mediambientals, defensa dels serveis públics, principalment. Una de les primeres mesures que impulsariem en aquest nou mandat seria la redacció del Reglament de Pisos Buits.

Vosté, com jo sap que a Sitges s'ha realitzat una coalició independentista entre ERC i R.cat, perquè no s'hi han volgut sumar? Comprenc que tenen una visió de la política molt diferent, però l'independentisme municipals a Sitges està actualment molt dividit.
Nosaltres som contraris a fer pactes per llocs a la llista, nosaltres faríem pactes, en tot cas, per projectes polítics, i el nostre és discordant, ara per ara, amb el d’Esquerra o altres. Nosaltres pensem que l’independentisme –que no és cap ideologia, sinó tan sols el desig i la voluntat política d’independenditzar-se de l’Estat Espanyol- està escampant-se per diferents corrents ideològiques i polítiques i, per tant, és comprensible que cada ideologia generi, amb més o menys encert, la seva pròpia formació política. En tot cas, nosaltres entenem que 1) ser independentista no és cap argument vinculant en unes eleccions municipals per fer un sol projecte i 2) sortosament, als Països Catalans, no són les formacions polítiques les que lideren el moviment independentista, sinó una rica i variada societat civil que cada vegada pren més força. Es comenta molt, darrerament, que l’independentisme està dividit, però podríem dir també que l’ecologisme està dividit (hi ha Verds a Esquerra, a Iniciativa i al PSC), que les esquerres estan dividides (PSC, Esquerra, ICV, CUP), que l’espanyolisme està dividit (PxC, Ciutadans, UPyD, PP), que la dreta es presenta dividida (PP, CiU, PxC), etc.

Quin creu que serà el seu principal problema a la campanya, és a dir, falta de fons, no poder arrivar a tothom,...Nosaltres entenem que la campanya és la concreció del treball fet durant els anys anteriors: la seva exposició pública en forma de propostes i idees. En aquest sentit, entenem que el principal problema que podem tenir la CUP són les propostes que fem, que poden no ser compartides per tothom, o no ser conegudes per tothom. No tenim problema amb els fons econòmics, ja que el cost de la campanya (8.000 euros, els únics que el fem públic) ja està cobert, i al cap i a la fi, diem sempre que “les nostres mans, són el nostre capital” i de mans i braços no ens en falten.

L'altre dia vaig veure un cartell de la PxC Vilanova, al dia següent vaig veure que la CUP Vilanova l'havia tapat amb un de seu, tot i que calgui aillar formacions com aquesta, això no és gaire democràtic.Discreparíem bastant, segurament, amb la idea de democràcia que exposes en aquest pregunta. Profundament, segurament. Però el cas és que les cartelleres no són de ningú, ni en període electoral ni fora d’ell. Cadascú hi enganxa els seus cartells òbviament a sobre dels que ja hi ha. Nosaltres no encartellem a sobre de cartells d’entitats, actes públics o activitats culturals, però sí ho fem a sobre de la publicitat, per exemple, de les discoteques. Respecte el cas concret de la candidatura racista PxC, que defensa posicions antidemocràtiques, és un altre. Per això crec que discrepem en la idea de democràcia si el que et preocupa és que algú de nosaltres, en alguna cartellera, hagi encartellat a sobre dels cartells d’una formació racista, i no et preocupi la formació racista en si.
Sap vosté que les seves pancartes de L'alternativa necessària, tenen el mateix eslogan que el que UPyD va utilitzar pel 28_N, hi podria haber cap problema si ho descobríssin?
No entenc qui ha de tenir el problema. UPyD? Entenc que les paraules, per sort, no pertanyen a ningú, encara. Nosaltres, perquè algú es fixi que usem un lema igual de forma casual i ens critiqui? Té el mateix fonament que aquell que ens digués que som com el Partit Popular perquè també ens diem[Candidatura d’Unitat] “Popular”.
Moltes gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada